Bolagsgubbar är gökungar!

10 december, 2009

Igår hade jag tänkt uppmärksamma att det var 40 år sedan den stora gruvstrejken bröt ut. Men därav blev intet. Idag hörde jag slutminuterna av ett program om ”Gruva”, boken som Sara Lidman skrev och Odd Uhrbom fotograferade. Nu blev uppmärksammandet av i alla fall. 🙂

Den spontana sittstrejken i Svappavaara ledde till att hela arbetsstyrkan inom LKABs gruvor strejkade. Resultatet blev, efter nära två månaders strejk, att månadslön infördes på prov, lönen höjdes och arbetsmiljön förbättrades. Konflikten visade att vilda strejker kunde löna sig.

Harry Isaksson i Malmbergets strejkkommitté sa efteråt: ”Det är egentligen det som är det viktiga med strejken, att civilkuraget ökar så enormt. Arbetarna får klart för sig vilken jävla betydelse klassen har, hur beroende bolaget är. Bolagsgubbarna är som gökungar – vi matar dom. Dom är inträngare och puffar vi dem ur boet klarar dom sig inte. Under en strejk kommer man underfund med att man har makt.”


Staket. Bowaters, Gimonäs, Umeå, oktober 1980.

Annonser
 1. 1x2
  10 december, 2009 kl. 20:55

  Otroligt att det gått 40 år. Är det den korporativa strukturen som gör att det inte händer något nu för tiden?? Förstår inte arbetarklassen och den radikala medelklassen längre sammanhangen i vårt samhälle? Har den kapitalistiska strukturen med en borgerlig överbyggnad helt fördummat oss?

  • vildhunden
   11 december, 2009 kl. 11:17

   Jag tror att det är ett helt annat samhälle och samhällsklimat idag där alla politiska riktningar trängs i mitten. Vem vill då vara ”arbetaren”? Idag är många arbetare välutbildade och relativt välavlönade. De rattar processer och programmerar CNC-maskiner medan andra är rädda om sina jobb. Jobb som hotas av bemanningsföretag och utlokalisering till låglöneländer. Till detta kommer så lönesänkningsoffensiven från dagens regering samtidigt som samhället blivit mer komplext idag än för 40 år sedan.

   Ibland tror jag att vi behöver ett nytt demokratiskt och radikalt vänsterparti. Om inte annat så för att få fart på debatten. 🙂

 2. Mia
  12 december, 2009 kl. 00:00

  Det strejkas alldeles för lite nu för tiden. Eller inte alls. Nu sväljer vi bara betet. Mer kraft och kamp efterlyser jag….

  • vildhunden
   12 december, 2009 kl. 00:23

   När strejkades det senast? Var det när Kommunal ”tog fajten”?
   ”Under en strejk kommer man underfund med att man har makt”, sa Harry Isaksson.
   Detta är sant!

 1. No trackbacks yet.
Kommentarer inaktiverade.