Snåltarmen suger

18 augusti, 2010

Gammalt fotografiskt papper den 18 augusti 2010.

.

”Du kan lägga fotopappret bland brännbart. (hushållssoporna)”.
Då fick jag veta det! Men… så var det tanken på att kanske… kanske kan fotopapperen fortfarande användas till ”något”? Trots att de är runt 30 år gamla och förvarade i rumstemperatur? Google?

”De pappren som har en hård gradation är oftast användbara, mjuka papper är ofta rejält slöjade. Har man tillgång till kemi så kan man göra en 10% lösning med kaliumbromid. Man tillsätter runt 5 ml per liter framkallare, detta kan hålla tillbaka slöjning en del. 1 % Benzotriazol lösning går också att använda. Om du bleker och tonar bilder så kan du få många härliga toner och effekter. Prova dig fram.”

Pappersframkallare saknas nog. Fixersalt och HCA finns. Viradon och Selen skulle jag kunna tona med. Undrar om det inte finns lite bromkalium, saltsyra och kaliumferrocyanid i min åldrande samling av hushållskemikalier? Vad kan man blanda till av det? Farmers försvagare?

Det suger i snåltarmen!

–––––
Kamera: Panasonic FZ–30

Annonser
 1. 18 augusti, 2010 kl. 22:28

  På 1980-talet städade jag på Ilford. En gång i veckan, på helgen. Mer ville man inte betala för. Kontoret låg i Skärholmen, bakom Hotel Prins Philip. Så ser min relation till fotopapper ut. Alltid något …

  • vildhunden
   18 augusti, 2010 kl. 23:02

   Ilford film använde jag då och då. Fotopapperet Ilford Galerie uppskattade jag mycket. Så mycket att jag snålade på det. Idag är det åldrat och förstört och Ilford konkade för fem-sex år sedan.

 2. Lussan
  19 augusti, 2010 kl. 12:31

  Underbart! Detta kräver uppföljning! Fast istället för Snåltarmen skulle jag i första hand benämna den Experimentlusts-, Nyfikenhets- och Kreativitetstarmen – troligtvis i sällskap med Nostalgidito. Inte slänger man bort kära gamla vänner? 🙂

  • vildhunden
   20 augusti, 2010 kl. 11:26

   Nja… jag vet inte det jag. Men jag sparar väl papperen ännu en tid. Det tar emot att kasta dem. 😀

 1. No trackbacks yet.
Kommentarer inaktiverade.