Förorenade tankar

5 september, 2010

När företag rationaliserar och investerar i ny teknik så sker inte detta i första hand för att de ska kunna anställa fler människor. De vill öka produktiviteten, konkurrensen, omsättningen och vinsten. Men detta sker med teknikens hjälp och i slutänden klarar fyra personer det som det tidigare krävdes 52 anställda för. Idag har vi en arbetslöshet på 8–9 procent men hur blir det när yrkesgrupper som exempelvis kassörskor ersätts med ”självskanning” och kortbetalning? Hur blir det med personaltätheten i butikerna när systemet är fullt utbyggt? Det finns säkert en mängd andra yrkesgrupper som också kan komma att ersättas med maskiner i framtiden. Och vem behöver telefonförsäljare? Det finns nödvändiga och onödiga jobb. Kanske är det dags att börja fundera på en skatt på kapital, produktion eller omsättning istället för på arbete? En produktionsskatt för att finansiera de nödvändiga jobben inom skola, vård och omsorg? Detta tål att tänka på!

.

Jädraås den 5 september 2010.

.

När så företagen lagt ner eller flyttat så återstår det endast att sätta upp en skylt.

.

Brattfors den 5 september 2010.

.

–––––
Kamera: Panasonic FZ–30

Annonser
 1. 6 september, 2010 kl. 19:41

  Eller så gör man som min nya arbetsgivare; lägger ut allt man kan till Indien. Där sitter Shankar och Deepak och registrerar svenska belopp åt svenska myndigheter för en bråkdel av svensk lönekostnad.
  I hate globalisering.

 2. vildhunden
  6 september, 2010 kl. 20:49

  Detta var en sak som jag glömde ovan. Globaliseringen! Eller kanske glömde jag inte? Kapitalet har inget fädernesland. (som jag skrev i en tidigare postning).
  Tack för påminnelsen! 🙂

 3. 6 september, 2010 kl. 21:05

  Snygg s/v bild! Digital eller analog?

  • vildhunden
   6 september, 2010 kl. 21:27

   Hej och välkommen!
   Den här bilden är digital. Den analoga väntar fortfarande på framkallning. 🙂

 4. 7 september, 2010 kl. 00:45

  När tidningarnas redaktioner datoriserades på allvar på 80-talet försvann en hel yrkesgrupp (nästan): de grafiker som satte tidningen, först med blysättning och sedan med pappersmontering på sidor. Nu minskar man ner det antal journalister som producerar tidningarna till ett minimum.
  Förr kunde alltså en tidning ge arbete åt kanske dubbelt så många människor som den gör i dag. Och ändå genererade företaget en vinst.
  Vart tog de pengar som utgjorde mellanskillnaden vägen?

  • vildhunden
   7 september, 2010 kl. 12:43

   Alldeles riktigt! 🙂
   Grafikerna hade jag glömt trots att jag träffade flera arbetslösa grafiker under mitten av 90–talet. Idag hotas väl också pressfotograferna? Journalisterna får en digitalkamera med sig ut på fältet och förväntas ”knäppa kort” till artiklarna. Det kallas visst för utveckling. 😉

   Pengarna hamnade förmodligen i fickorna på dem som ”tog risken” och satsade kapitalet? Som vanligt alltså. 😦

 5. 7 september, 2010 kl. 11:17

  Snyggt foto! Undrar om Ockelbo stannar vid skylten eller kommer de att sanera området. Skogens djur kan ju inte läsa, så går de där inom området lär kommunen få en spridning av gifterna om inget mer görs…
  Mycket är snedvridet, åldersdiskrimineringen tillhör problemen och att globaliseringen påstås vara orsak till mycket ondo är en på sitt sätt enkel ursäkt för politikerna.
  Nu talas det om att Kina får flytta sin produktion till låglöneländer?! Är det ett bevis på utveckling? Kapitalet som förtryck förekommer både här och där, är det global rättvisa?

  • 10 september, 2010 kl. 18:13

   Jag misstänker att Ockelbo kommun inte kommer att sanera området. Förmodligen har de inga pengar och det är kanske inte nödvändigt i just det här fallet? Ska området saneras så borde företaget stå för den kostnaden. Jag minns inte vem som drev plantskolan i Brattfors. ASSI Domän? Stora? Jag minns faktiskt inte.

   Globaliseringen är en orsak som brukar anges. En annan är ”Finanskrisen”. Finanskrisen använder Alliansen sig flitigt av när de ska förklara varför arbetslösheten stigit under deras regeringsinnehav.

   Är man 55+ och har varit sjuk eller långtidsarbetslös så är det kört på arbetsmarknaden om man ska döma efter TCOs rapport här i veckan. Arbetsgivarna anställer helst någon som är under 30 och som har relevant utbildning.

 1. No trackbacks yet.
Kommentarer inaktiverade.